De oogst is binnen!

Je zou het niet zeggen met deze zomerse temperaturen, maar het seizoen van de herfst is begonnen. De oogst van het land komt binnen en vervangt de zomerse groenten en fruit met hun felle uitbundige kleuren voor de meer aardsgetinte pastinaken, pompoenen en paddenstoelen. Ofwel, de frisse gazpacho maakt plaats voor de romige pompoensoep. Zodra de temperatuur buiten weer onder de 20 graden duikt, ben ik er al voor te porren. Ik houd van de volle smaken in najaarsgerechten.

Een groot voordeel van najaarsgroenten is hun bijdrage aan jouw weerstand, zij zijn dé leveranciers van belangrijk vitaminen en mineralen die je immuunsysteem een oppepper geven. Vitamines A, B, C, D en mineralen als ijzer, koper, selenium en zink zijn de bouwstenen voor een sterke weerstand en de kolen, wortelen en knollen leveren daarin een aanzienlijk deel. Daarom is het ook zo goed om met het ritme van de seizoenen ‘mee te eten’, de natuur heeft al bedacht wat jij als mens kunt gebruiken in deze koudere, vochtiger periode in het jaar.

In deze nog ongewoon warme nazomerdagen dringt bij mij wel de vraag op wat klimaatverandering doet met de seizoenen en de daaraan verbonden oogsten. Welke impact gaan andere rassen die beter bestand zijn tegen droogte en hitte op onze weerstand hebben? Welke voedingsstoffen gaan verloren, maar ook, welke komen erbij? En loopt dat dan gelijk op met een verandering in onze behoeften, omdat we bijvoorbeeld zachtere winters hebben? Net zoals de natuur zich altijd aanpast op veranderingen, zal het ook voor dit vraagstuk op termijn een oplossing bieden, maar het is natuurlijk interessant te zien wat er in de tussentijd gebeurt. Welke alternatieven zijn er nu als oogsten mislukt zijn? En welke voor volgend jaar of het jaar erop?

Gelukkig lees ik hoopgevende berichten zoals over de (her)ontdekking van fonio, waarschijnlijk het oudst bekende graan uit Afrika. Het is een kleine maar fijne korrel waar een hoop eiwit, mineralen en aminozuren in zitten. Fonio heeft namelijk weinig water nodig en groeit goed zonder hulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Weliswaar niet van Nederlandse bodem, maar waarmee we dan weer wel de lokale economie in Afrika kunnen steunen.

Dit weekend zijn de schappen in mijn supermarkt al aardig gevuld met de oude vertrouwde herfstgroenten en ik verheug me op de oogst die nog binnenkomt. Ik zie de stoofpotjes al voor me, pruttelend op het fornuis. Wie nu zijn hersens pijnigt welke groenten in dit jaargetijde horen, help ik graag met DIT LIJSTJE . Het zijn de typische herfstgroenten die ook lang houdbaar zijn. Daarnaast zul je vast nog lang bloemkool, prei, spitskool, selderij, venkel en courgette tegenkomen, die hoef je niet te laten liggen natuurlijk, want ze bieden variatie in je gerechten.

NB Bijkomende voordelen van seizoensgroenten; ze zijn meestal lokaal verbouwd, dus een kortere keten tussen grond en bord, beter gerijpt voor optimale voedingsstoffen én veelal beter geprijsd. Dat laatste is in deze tijden van inflatie een fijne bijkomstigheid, zeker als je liefst biologisch blijft eten.

Ook interessant....

Scroll naar boven